Alle berichten van Anneke van Wesel

WTC Made sluit 45e levensjaar af met een feestje

Wielertrimclub Made bestaat dit jaar 45 jaar. Dat werd afgelopen zondag 31 oktober gevierd tijdens de afsluiting van het seizoen. Tevens kon de einduitslag van het Opkomstklassement 2021 berekend worden. René van Mook ging voor het tweede jaar op rij met de beker en rode trui naar huis.

WTC Made werd in 1976 opgericht onder de naam WTC Piet van Dijk. Nu, 45 jaar later is de club nog springlevend. Met ruim vijftig leden waarvan bijna een kwart dames tegenwoordig. Met een solide financiële basis dankzij de shirtsponsoren Vema Crane, RVSA en PS van Seeters. Met elk jaar weer een mooi fietsprogramma. En met vier pelotons, met elk de eigen ambities, komen prima aan hun trekken.
Dus genoeg reden om een feestje te vieren in ’t Tapperijke afgelopen zondag 31 oktober.

In de ochtend was de laatste clubrit van het wegseizoen gereden en de stand van het opkomstklassement kon opgemaakt worden. Net als vorig jaar liep ook 2021 weer anders dan gepland als gevolg van COVID-19.
In plaats van de 39 fietsdagen die de rittenmannen Peter Broeders en Flip Segeren gepland hadden, werden het er maar 23. De openingsrit die 8 maart gepland stond, werd uiteindelijk op 23 mei gereden. Toch nog een maand eerder dan in het echte corona jaar 2019, toen er maar 17 officiële clubritten over bleven. Om toch nog wat extra ritten te hebben, werd wel besloten om het jaar uitzonderlijk lang te maken en twee weken langer dan normaal door te fietsen, waardoor dit weer rare fietsjaar eindigde op een rare dag, nl. 31 oktober: Halloween. Gelukkig was het fietsen op de twee extra oktoberzondagen goed te doen, het was droog. Zoals het heel het jaar best droog was: gemiddeld werden per rit namelijk 8,5 regenpunten gescoord. Dit is het laagste ooit, het record stond op 8,6 in 2018. Apart, want we zullen ons de zomer 2021 toch niet echt als superzonnig herinneren. Maar blijkbaar was het op onze fietsdagen wel droog weer.
Er werden dus weinig regenpunten gescoord en dan is het een kwestie van veel ritten opkomen als je prijzen wilt pakken.  De gemiddelde clubopkomst was dit jaar wat we gewend zijn. We scoorden met ons allen 50%. De hoogste opkomst was op 6 juni: 71%. De reden van die massale aanwezigheid was dit keer eens niet een lekker ontbijtje of een koffiestop met appelpunt. Het bijzondere plan deze dag was dat we bij het Amphia in Breda een raambezoek gingen brengen bij onze ploegmaat Jan Lensvelt. Die kon het zwaaien op afstand als hart onder riem, zeer waarderen.
De daaropvolgende tocht met de meeste leden aan de start had 69% opkomst en was 19 september: de klassieker Den Hout-Den Hout- Den Hout, maar vooral ook de dag we weer een groet brachten; ditmaal aan onze fietsvriend Willem op de begraafplaats. Mooi dat WTC-ers bij dat soort gelegenheden laten zien dat we echt een vereniging zijn en niet zo maar een losse groep fietsers.

De top tien van het klassement van 2021 bleek maar liefst 86% opgekomen te zijn en de top twee zelfs 100%. Fijn om te zien ook dat in deze top een mix is van mensen uit alle 4 de WTC pelotons.
Die top tien ziet er als volgt uit:

René van Mook ging dus met de beker aan de haal.
Peter Korse had evenveel punten gescoord maar dan telt de klassering van vorig jaar mee en toen had René ook de trui gepakt. Flip Segeren had net twee regenpunten meer dan Erno Haanskorf en pakte de derde prijs.

De mannen verdienden daarmee ook een cadeaubon voor de lokale fietsenwinkel, maar die gaven ze na afloop terug aan voorzitter Ad van Wesel; “We willen liever dat dit naar het KWF gaat, na wat we dit jaar allemaal meegemaakt hebben”. Een mooie geste natuurlijk voor dit goede doel.

Het feestje werd afgesloten met een lekkere friet stoofvlees en iedereen beloofde in de winter goed door te blijven sporten om er begin maart 2022 weer te staan. Hopelijk gaan we dan weer het normale aantal ritten rijden met onze mooie club.

Ad van Wesel

Kermistourtje

Vandaag, 26 september, zijn het de kermistochten, het moment dat je ’s ochtend net iets rustiger aan kan doen omdat we vanaf nu om 9.00 uur vertrekken.

Het was niet echt druk op het evenementenplein met fietsers, wel met blazers en vegers die de kermisrotzooi van de avond daarvoor netjes aan het opruimen waren. Wat een herrie op de zondagochtend, mooi dat het gedaan wordt maar jammer dat het opruimen nodig is.

Maurice, onze wegkapitein van deze ochtend, gaf het startsein voor de tourploeg. Toen ik bij het viaduct over de A59 even achterom keek, schrok ik van het kleine groepje. Slechts 6…volgens mij nog nooit zo weinig liefhebbers, en dat met zulk mooi weer. Het zonnetje scheen, graadje of 18, licht windje uit zuid. Kortom, prima fietsweer. Nouja, dan maar met zessen.

De aanwezigen waren dus onze wegkapitein Maurice, pensionado Flip, brandweerman Marino, moutainbiker Erno, ex-vakantieganger Hans en ondergetekende.

Op voor een rondje rondom Breda.
Voor Den Hout werden we al ingehaald door de sportploeg, ook een klein groepje met slechts 5 man. Even zwaaien naar manlief.
Het vervolg was de bekende weg naar ’t Zand bij Alpen via Rijen. Bij Molenschot zagen we bekende shirtjes, de sportploeg stond stil. Manlief had lek en stond te plakken. Nadat we gevraagd hadden of ze alles hadden, wat natuurlijk zo was, even zwaaien en weer door.
Via de Huisdreef reden we verder door mooi bosgebied langs camping Buitenlust en De Bosrand aan de Gilzeweg richting Chaam. Bij Dassemus links, rechts langs “de kranen” en via de mooie Goudbergseweg naar Strijbeek en Meerseldreef.
Ik zat net te denken dat het best rustig op de weg was toen er ineens wel heel veel motoren ons tegemoet kwamen. “Wel honderd” riep Flip. Nou, zo snel kon ik niet tellen.

Via Hazeldonk en Rijsbergen langs golfterrein De Turfvaert en zo naar Liesbos. Via Prinsenbeek naar den Elszakker en Drie hoefijzers naar Made.

Een mooi ontspannen najaarsrondje van 80 km. met een ijzersterke Maurice; Ironman Maurice heeft heel onderweg op kop gezeten en een keurig mooi strak tempo aangehouden. Chapeau!

Dank je wel hoor voor het mooie tochtje!

Anneke

WTC Made rijdt een bijzondere Den Hout – Den Hout – Den Hout

Hoewel de kermis op Den Hout ook dit jaar niet door ging, reden 2 pelotons van WTC Made toch de bijbehorende klassieker Den Hout – Den Hout – Den Hout. Voor vertrek gingen we nog even langs bij Willem Avontuur.

Afgelopen zondag 19 september, stonden ruim 30 renners en rensters aan het vertrek op het Raadhuisplein.
Het was mooi weer, dat zeker voor deze tijd van het jaar, maar de redenen voor de grote opkomst waren toch anders. Ten eerste werd een klassieker van onze wielerkalender gereden die altijd een goede opkomst kent, en ten tweede hadden we afgesproken om eerst langs te gaan op de begraafplaats bij Willem Avontuur die ons in maart dit jaar is ontvallen als clublid en vriend. Omdat Den Hout – Den Hout – Den Hout de lievelingstocht van Willem was, vonden we het een mooi moment om te laten merken dat we hem zeker op deze dag nog in onze gedachten hebben.
Willem hield van de ingredienten van deze tocht. Een pittige route over ruim 120 kilometer, een tussenstop met koffie en appeltaart en een gezellige na-zit bij ’t Klosterke in den Hout.
Nadat we de bloemtjes symbolisch buitengezet hadden bij Willem, gingen we op pad.
Twee pelotons voor de hele tocht en de Trim-groep die een kortere route verkoos. Peter Broeders had “zijn” tocht afgelopen week nog eens voorgereden en geconstateerd dat er wat wegomleggingen waren. Hierop had hij de wegkapiteins voorzien van een up-to-date route voor de navigatiesystemen. Zelf verzorgde Peter met André van Kuijck de volgauto en de fotografie zoals bij dit artikel te zien is.
Na 80 kilometers werden de dames en heren een lekkere punt met koffie geserveerd in Ulicoten. Daar zaten op het terras nog twee andere onverwachtte groepen die ook bedacht hadden dat de “kermistocht” van Den Hout in ere gehouden moest worden en hem dus ook vandaag spontaan opgepakt hadden.
De laaste 40 kilomters van daar af naar Den Hout, zat de wind gunstig schuinachter dus we arriveerden bijtijds weer op Den Hout. De weg bij de Houtse Heuvel was compleet afgezet en ’t Klosterke had tafeltjes op de weg staan zodat we allemaal lekker in het zonnetje konden zitten. Na flink sporten, moet je goed drinken, de blonde sportdrank vloeide rijkelijk. Zo hoort het met een kermis te zijn. Een achtergond met een paar attracties met bijbehorende typische geluiden ontbrak helaas voor de echte kermissfeer, maar dat gaan we dan volgende week in Made inhalen. Waarschijnlijk staan er dan op zondagmorgen wat minder liefhebbers aan de start. Zelfs al vertrekken we vanaf volgende week weer vanaf 9:00 uur, dit zullen een aantal leden te vroeg vinden.
Misschien dat Rode Trui rijder Rene van Mook dan een keer een steek gaat laten vallen voor het Opkomstklassement?
Hoewel, die woont in Wagenberg dus waarschijnlijk weet hij de lokroep van de Mayse kermis te weerstaan.

Ad

Op sporttempo naar Polderevents

De vakanties zijn zo goed als voorbij en de scholen gaan weer beginnen. Traditioneel het moment voor onze WTC bijpraattocht. Eerst een stuk fietsen en dan lekker op een terras met bakje koffie en appelpunt bijkletsen.
Altijd aantrekkelijk en zeker vandaag, want het is schitterend fiets- en terrasweer. Bij het verzamelen op het Raadhuisplein tellen we 33 personen. Even doorgeven aan de terraseigenaar en dan kijk ik om me heen.
Zoveel coureurs, maar ik tel maar zes typische Sport-mensen. Dan komt Flip ook nog vertellen dat hij toch nog even wat rustiger aan wil doen na zijn tuimeling van vorige week. Hij heeft besloten om met het TT peloton mee te rijden. Nou, vooruit dan, maar dan moet hij mij ook beloven dat hij daar ook rustig aan doen. Hij weet dat nog niet zeker zegt hij, maar het schijnt dat hij niet op kop geweest is.
Ik ga dus op stap met vijf WTC-ers. Na kort overleg besluiten we het rondje Sliedrecht-Gorinchem te rijden.
Dat is ergens tussen de 85 en 90 kilometer dus dan zijn we op tijd op onze eindbestemming straks.
En, gunstig met de voorspelde noord-oosten wind. Door de polder rijden we naar Lage Zwaluwe en de Moerdijkbrug. Het gaat meteen hard. Net een keirin wedstrijd met derny-rijder Thijs die ons allemaal op sleeptouw neemt.
Bij het oprijden van de Moerdijkbrug constateren Frans, Peter en ik dat dit toch echt niet vol te houden is. Het tempo gaat iets terug want we moeten dan nog 70 kilometer. Door de Dordtsche Biesbosch rijden we de route richting het bekende wielerbaantje van de Mol waar we al twee seizoen niet naar toe geweest zijn.
Thijs neemt langer beurten op kop en zo houden we toch een mooi tempo. John kan die snelheid ook wel maar korter. De rest rijdt gewoon de kopbeurten een paar kilometer per uur langzamer.
Het is al best wel druk met fietser en joggers, niet gek op zo’n mooie dag. Van “bijpraten onderweg” komt weinig terecht. De eerste keer dat we weer wat woorden wisselen, is als in Sliedrecht het fietspad opgebroken ligt. We zien dat het niet ver is dus besluiten we net als andere fietsers die het ons voordoen, even te klunen.
We rijden door Hardinxveld en BovenHardinxveld langs de rivier naar het oosten. De wind is aangetrokken dus dit is een pittig stuk. Gelukkig zie ik in de verte het keerpunt qua wind al liggen: de Gorinchemse brug. Maar je kunt blijkbaar ver kijken want het duurt toch nog wel even voor we daar zijn. We komen nu op bekend terrein want net voor Werkendam gaan we links af en dan via de Kozakkenboys en de polder richting zuid. Thijs stelt voor een weggetje naar links te proberen. Maar Peter legt hem uit dat dat een rot-weggetje is….. dat denk ik ook, en wat nog belangrijker is, het is weer wind tegen, dus dat doen we niet. In de polder met wind mee rijdt Thijs van Werkendam tot bijna in Hank op kop. We rijden een renner voorbij en dat is de enige vandaag die aan kan pikken. Net voor Hank mag hij 200 meter op kop en dan vinden wij toch dat hij al te veel “inkakt” dus nemen we weer over.
Via bekende wegen komen we weer bijna op de May. Op mijn computertje zie ik dat we wel een kilometertje extra kunnen rijden om het dorp te vermijden.
Kort na elf uur arriveren we bij het terras van Polderevents. De TT groep zit er al. Ongeveer gelijk met de Tour en de Trim arriveert onze koffie en even later een lekkere appelpunt met slagroom. Nu kunnen we echt bijpraten.
Het is zo gezellig dat er nog een groepje blijft hangen voor een biertje, wijntje of fris. Met een rustig tempo rijden we daarna naar huis. Vanmiddag nog even boodschappen doen want Twan is op vakantie en die moet ook betaald worden natuurlijk. En dan snel voor de buis om te kijken of Max de verwachtingen waar kan maken, en dat kan hij dus.
Een waar oranje feest in Zandvoort.

De WTC rit met stop is vandaag goed bevallen.
Dat doen we binnenkort nog eens! Over 14 dagen gaan we Den Hout – Den Hout – Den Hout rijden als WTC.
Meer info volgt, Peter Broeders heeft me al laten weten dat het cafe in Ulicoten al besproken is.
Hopelijk weer zo’n mooie nazomer dag!

Ad

Touren tussen Babyloniënbroek en Moerdijk

Zondag 5 september, de laatste rit van de vakantietochten dus dat betekent bijpraten.

Maar eerst moeten we natuurlijk wel een stukkie fietsen….

Weersvooruitzichten zijn prima; zonnetje, oostenwind en oplopende temperatuur naar 24 graden.
Tegen half negen tellen Ad en ik de aanwezigen op het Raadhuisplein zodat we alvast het aantal appelgebak kunnen doorgeven, afspraak is dat de ploegen om 11.15 uur verzamelen op het terras bij Polderevents, een goed vooruitzicht voor de 33 aanwezigen.

De Tourploeg vertrekt onder leiding van Wegkapitein Gerard naar Geertruidenberg, zoals meestal tegen de wind in. Buiten Raamsdonksveer om naar de Hankse brug en via Peerenboom naar Dussen. In Dussen even slingerdeslang omdat ze aan de weg aan het werken zijn, maar al weer snel op de route naar Eethen en Babyloniënbroek.
Het blijft mooi fietsen daar en zeker op een mooie nazomerdag als vandaag.
Net in Almkerk gingen we nu niet rechtsaf langs de golfbaan maar linksaf naar Nieuwendijk, weer eens wat anders dus.
 “9 man aanwezig” zei Gerard  nadat hij het kleine pelotonnetje had geteld.
Om precies te zijn, het waren 6 man en 3 dames. De 6 man waren Kevin, Gerard, Leo, Marino, Kees en Erno en de dames Rachel, Sandra en ondergetekende maakten het peloton compleet. Een mooi groepke dus.
We vervolgden de weg via Killeweg, de Biesbosch in. Diverse buizerds, patrijzen en nog ander gevogelte vlogen om ons heen in dat mooie natuurgebied. Zo kwamen we snel weer in Hank, en weer over de Keizersveersebrug naar Dombosch. Daar een ommetje via de Zalmweg om even te zwaaien bij RVSA, Erik was er helaas niet.

Zo waren we wel heel snel terug in Made…….
Gerard vertelde me dat we na de Centrale weg rechtsaf gingen bij Segeren omdat we anders een te kort rondje hadden. Mmm, op het moment dat ik daar over het viaduct rij, heb ik altijd het idee, bijna thuis…nu moesten we dus nog even. Naderhand hoorde ik van de andere 2 dames dat ook zij dat gevoel deelden, zal dus wel hormonaal zijn.
Dus toen bij Segeren rechtsaf en bij de Rijakkers linksaf om zo via de Drimmelense- en Zeggeweg naar het mooie Drimmelen te fietsen. Daar linksaf en rechtsaf de Koekoekweg in. Bij het gat van Ham, wilde Kevin linksaf maar het was nog steeds te vroeg voor het terras dus rechtdoor naar Lage Zwaluwe en Moerdijk. Ondertussen reed Marino op kop en was zo fanatiek dat hij zelfs nog een rondje Kiltunnel wilde doen….
Gelukkig draaide we net onder de A16 linksaf over het spoor omhoog om zo parallel aan de snelweg via de Ketelpolder west de weg te vervolgen. Daarna was het bekende route naar Zevenbergschen Hoek, 3 Hoefijzers en Wagenberg. Op naar het terras.

Klokslag 11.15 uur en met 88 km. op de teller,  arriveerde de Tourploeg bij Polderevents op het zonovergoten terras waar al een aantal renners hadden plaatsgenomen. Nou, dat was een lekker appelgebakkie met koffie die Tommy uitserveerde !!

Het terras beviel zo goed dat we daarna met een klein groepje toch ook nog wat gerstenat genuttigd hebben,
het is tenslotte maar 1x in het jaar bijpraattocht….

Anneke

Sport langs de rivieren

Als ik de fietsen ga pakken vanochtend zie ik dat het zwaar bewolkt is en een pittige wind. Wel precies zoals voorspeld, maar je hoopt dat het net als gisteren mee zal vallen…  Nog een tegenvaller, mijn voorband staat plat. Dus eerst nog even een nieuwe binnenband plaatsen. “Beter voor de start dan onderweg”, denk ik. Snel eten en aankleden.
Net voor vertrek kijk ik nog even op buienradar. Ik zie dat rond 11:00 uur een wolkenzone over Zaltbommel gaat komen, ik loopt nog snel even naar de kledingkast om voor de zekerheid mijn windstopper toch nog in mijn achterzakje te stoppen.
Bij het gemeentehuis aangekomen, zie ik dat we een behoorlijke opkomst hebben. En ik tel maar liefst 8 dames, die verdelen zich over de verschillende groepen, maar niet bij de Sport. Wij moeten het met 6 kerels doen vandaag. Martien heeft de Rivierentocht voorbereid, 122 km. heeft hij voorspeld, dat moet te doen zijn met deze sterke mannen die altijd goed aan elkaar gewaagd zijn. We weten ook dat er geen tussenstop gepland is: “onder de 125 kilometer stoppen we niet”, is de regel van Martien. Dus ik heb mijn tweede bidon water er opgezet in plaats van de EHBO bidon.
We rijden naar Geertruidenberg en Raamsdonksveer. Martien wil met de klok mee rijden dus moeten we eerst naar Gorinchem zien te komen. We nemen niet de kortste weg daarheen maar gaan over Dussen en dan over de dijk naar Almkerk, dat is een omweg van een paar kilometer, maar wel lekker dat we daar veel in de luwte kunnen rijden tussen huizen en bosschages. Goede keuze dus van onze wegkapitein. Na de brug bij Gorinchem rijden we door Gorinchem om op de dijk langs de Waal te gaan rijden. Flip vindt dat het verdacht gemakkelijk gaat hier. Dat klopt, we rijden met gemak 37-38 km/uur. Dat was niet de bedoeling! Vrijdag zag ik op mijn weer-app nog dat het noord-oosten wind zou zijn. Maar nu blijkt het meer noord-west. Dat wordt pittig op de weg terug.
We komen ondertussen het ene na het andere bord tegen dat de dijk afgesloten is maar je kunt ver kijken en we kunnen gewoon door. Net voor Haaften staat het bord echter behoorlijk midden op de weg. “Zouden we dan toch af moeten”? Een man in een auto wuift dat je gewoon rechtdoor kunt. Twan en Peter vinden dat hij er wel wat raar bij lacht… (die koekwousen trappen er in). En jawel hoor, ter hoogte van Haaften staat een kraan dwars over de weg en een stel bouwhekken. We kunnen er niet door en moeten terug en door Haaften. Martien ziet een weggetje omlaag en een hek dat open staat. We komen in het dorp en zoeken ons een weg naar een fietspad richting Waardenburg. In de verte ligt de bekende Martinus Nijhoff brug. Extra mooi omdat we er met wind in de rug op kunnen rijden. Dat gaat dus zonder problemen. Vanaf Zaltbommel dus wind schuin van voren. We rijden allemaal om beurten op kop dus we weten de snelheid nog redelijk op peil te houden. Gelukkig buigen we bij Brakel af richting Poederoijen en krijgen we de wind weer even wat gunstiger. Bij Poederoijen gaan we weer langs een rivier. Het begint iets natter te worden. Sommigen denken dat we daarom wel de kortste weg naar huis nemen; zo niet onze leider, we moeten rivieren volgen en de beloofde afstand halen. Dus we rijden nu richting Andel.
In het dorp is het druk. We komen een optocht van oldtimers tegen. We weten dat Flip valt voor dat soort auto’s, en als we de bocht omkomen en er staan auto’s stil op de weg, doet hij dat ook letterlijk. De eersten kunnen nog op tijd remmen maar Flip remt hard, raakt een achterwiel en gaat over de kop. Ik zie dat hij op zijn gezicht valt, eerst lijkt het nog mee te vallen maar dan blijkt dat zijn fietsbril een snee in zijn jukbeen gemaakt heeft. Hij begint te bloeden als een rund. “Heb je soms alcohol gedronken gisteravond?” vraag ik. “Nee hoor”, zegt Flip, “ik heb alleen wijn gedronken”. Okay, hij is nog scherp en de humor is er ook nog. Dan doen we allemaal maar mee. Flip ziet dat zijn bril kapot is en breekt hem dan maar  doormidden en steekt hem in zijn achterzak: “Een opvouw fietsbril, nooit eerder gezien”.
Helaas heb ik dus mijn EHBO bidon niet bij me en een pleister is toch wel nodig, maar gelukkig komt er een mevrouw aanlopen die ziet dat er iets gebeurd is. “Ben je aangereden?”,“nee hoor, gewoon een gevalletje eigen onkunde” krijgt ze te horen van de “vrienden” van Flip. Zij haalt een paar pleisters en daarmee probeer ik de twee wonden een beetje dicht te plakken, en zijn oog en mond niet. Het gaat nog harder regenen dus er gaan jasjes aan en daar gaan we weer. Op naar Veen en dan langs de Heusdense brug aan de noordkant van de rivier terug richting Made.
Het is pittig. Met name Frans trekt er nog een paar keer goed aan. Flip slaat nu af en toe een beurtje over. Ik zie hem ook aan zijn schouder pakken. Die blijkt toch ook wat beurs te voelen.
Met precies 122 kilometer op de teller sturen we Flip rechtsaf naar hoofdzuster Nel zoals Twan haar later op de app noemt. Hij knapt door haar zorgen blijkbaar snel op, maar er wordt door deskundige Frans gesuggereerd dat een Joske eigenlijk het beste medicijn zal zijn. Dat laat de leverancier zich geen twee keer zeggen en binnen het uur zie ik een appje met een foto van Flip; er zijn twee Joskes bezorgd. Dan zal hij er volgende week weer wel bij zijn.
Als het mooi weer geweest was en Flip er niet voor schandaal uitgezien had, hadden we wellicht nog een bakkie gedaan, nu rijdt iedereen gelijk naar huis.
Dat is volgende week anders, want het is bijpraattocht, dus bespreken we een terras met koffie en gebak. Ook wordt er wat beter weer voorspeld, dus dan wordt het vast gezellig druk.

Ad

Sportief Tourtje Binnenmaas

De afgelopen dagen leek het een natte zondagochtend te worden, maar als ik vandaag de Buienradar bestudeer, lijkt het wel mee te vallen. Zorgen dat je zo snel mogelijk naar het westen rijdt dan moet het goed komen.
Ik ben benieuwd wie er aan de start zal staan. Hebben ze watervrees? Of gaan ze voor de 12 regenpunten, want Weer Online geeft 2 druppeltjes. Het is wel wat minder druk dan anders als Anneke en ik ons melden op het Raadhuisplein. De Sport is met 6 man, de Tour telt er maar 4. Het rondje Binnenmaas van Flip en het idee dat je voldoende koptrekkers zult hebben, doet de Tour renners besluiten om met de Sport mee te gaan. Prima, ik vind het wel leuk want dan heb je weer eens wat andere “buurt”, als je al “buurt” hebt bij de Sport, want dat gaat eerlijk gezegd meestal op een lint. Ook Flip is van mening dat we het beste eerst zo snel mogelijk naar het westen moeten zien te komen om de bui die Made zal treffen, te ontwijken. De TT is van plan naar Meer te rijden, volgens ons rij je dan echt de bui in, maar een Meertocht waar je nat wordt klinkt eigenlijk wel zoals het hoort.
Wij rijden dus met 9 man en Anneke richting Zevenbergen en dan over Zevenbergsche Hoek naar de Moerdijkbrug. Vanaf daar naar de Kiltunnel. Het is goed opletten hoe de weg nu loopt want de boel is behoorlijk op de schop genomen en er zijn giga distributiecentra gebouwd. Ook bij de Kiltunnel is er een wegomlegginkje. Flip moet voor de 2e keer toegeven dat dit bij het verkennen nog niet zo was. Die verkenning was dan ook minstens een jaar terug, want vrijdagavond hebben we pas beslist deze route weer eens te rijden.
Binnenmaas: dat is na ’s Gravendeel richting Maasdam en dan Sint Anthoniepolder aanhouden. Dan rij je evenwijdig aan dat water. De wind zit nu wat meer west dan zuid en is best pittig. Gelukkig is er verder nauwelijks verkeer dus we kunnen goed waaieren met Twan, Peter, Flip, Frans en John. En als het nodig is, zetten we een tweede waaier op. Erno en Anneke maken daar dankbaar gebruik van om zo zuinig mogelijk te rijden. Leo Stasse en Wim ten Haaf pakken ook regelmatig wat wind. Flip loodst ons over rustige wegen uiteindelijk naar Numansdorp om zo bij de Haringvlietbrug te komen. Ik word toch wel even zenuwachtig want ik heb ergens gelezen dat die afgesloten is dit weekend. Benieuwd hoe dat voor de fietsers zijn, hoop dat we niet terug moeten naar Strijen…..
Dat is gelukkig niet het geval, hoewel er echt wel wat aan de hand is. We moeten twee keer over rijplaten en fietsen een stuk over de snelweg. Hier zit de wind pal tegen en brug op is het dan pittig. Dit ervaart ook Wim, hij heeft zijn tank wat te ver leeg gereden tegen de wind en “parkeert “op een gegeven moment compleet. “Het leek wel of hij lek reed”, zei Erno. We wachten even tot hij weer aansluit en dan pakken we het tempo weer op. Langs “De Hel” karren we naar Oude Molen waar we de wind weer schuin van achter krijgen. Er ontstaat weer een waaier en Frans Marijnissen is goed. “Ik voel me net een oude krijger als Robert Geesink” zegt hij. Even opgezocht, Geesink is met zijn 35 jaar toch nog maar half zo oud dan Frans, als die al een “oude” krijger is wat is Frans dan..…
Maar het klopt verder wel want Geesink rijdt ook regelmatig zo hard dat hij zijn ploegmaten er af rijdt.
Als Frans met John er even aan trekken, hoor ik roepen dat we moeten wachten. Wim herstelt niet zo goed, dus we moeten toch maar wat rustiger doen. Ik dacht dat Erno het ook moeilijk had (maar dat was niet zo, hij wachtte op Wim zei hij) en zeg tegen John dat hij zijn familie er af gereden heeft. Hij is niet onder de indruk: “dat is normaal bij de Haanskorfen, als je goed bent dan rij je de familie kapot”.
Bij Klundert rijden we over industrieterrein Moerdijk. Wim ziet er weer wat beter uit en Flip vertelt hem dat we alleen nog wind van achteren gaan krijgen…. Niet zeker of hij dat gelooft, maar we gooien het tempo weer wat omhoog.
Dat lijkt goed te gaan, we zijn snel in Moerdijk en dan volgen we de A16 over de parallelweg die wat bultjes kent.
Ik rij ondertussen zowat achteraan en opeens mis ik Leo. Hij is op zo’n bultje de man met de hamer tegen gekomen. “Opeens pap in de benen op het industrieterrein”, vertelt hij, “rij maar door”. Dat doen we natuurlijk niet; “samen uit, samen thuis”. Hij heeft bovendien nog wat te eten en beter laat dan nooit, schuift hij zijn snickers naar binnen. Daar knapt hij snel van op, het was dus de bekende hongerklop.
Vanaf de  Drie Hoefijzers waaien we naar de May. Oude Krijger Frans met Anneke op kop en we rijden zo weer 38 km/uur. Met 95 kilometer op de teller kom ik thuis aan. Het weer is super geweest. Even een paar druppeltjes gehad maar je droogde harder op dan dat je nat werd. Lekkere temperatuur en veel zuurstof in de lucht.
Zoals zo vaak hadden de thuisblijvers die bang waren voor regen, weer eens ongelijk.

Ad

Sportief dammen

De route van de Sportgroep was afgelopen dinsdag al bekend. Martien wil wel eens wat verder en stelt voor om “over de Oesterdam” te rijden, 150 kilometer heeft hij uitgemeten. Snel hebben we een pelotonnetje dat groot genoeg is om dit idee op vrijdag te lanceren voor de liefhebbers. Ik kijk er naar uit want als je over de Oesterdam gaat met Martien, dan ga je ook over de Philipsdam. Nou was ik vroeger kampioen dammen van Nispen, dus dat moet goed komen. Omdat we toch weer rond de middag terug willen zijn, is het voorstel om al om 8:00 uur te vertrekken. Als ik bij het Oude Gemeentehuis kom, zie ik al een behoorlijk groepje staan. Ik tel acht renners. 7 in WTC outfit en eentje in een ander pakje, blijkt buurman Michel de Rooij van Peter Verhagen te zijn die toevallig net tegelijk op de fiets stapte met Peter. Hij vraagt of hij een stuk mee mag fietsen met ons. Zijn shirt is ook rood dus vooruit… het mag. Nooit gek een extra koptrekker tegen de wind, maar dat is Michel niet van plan. Daar heeft hij wat te weinig voor gereden de laatste tijd. Ik moet zeggen dat wij ook meteen goed de gang er in hebben.
Ik vraag aan Martien of we met de klok of tegen de klok gaan rijden. Met zuidwesten wind is het klassiek dat je met de klok gaat omdat je dan op de dammen de wind mee hebt. Martien merkt niks van de wind dus hij rijdt gewoon de ongunstige richting. Slecht voor het gemiddelde. En dan hebben we bij de rotonde van de Drie Hoefijzers ook nog wat oponthoud. Een aardige verkeersregelaar stuurt ons naar de overkant van de weg. Blijkt dat er op het viaduct op ons fietspad twee politiebussen staan waar een stuk of 6 agenten bezig zijn met een soort camera op een hengel.
Wij rijden dus aan de verkeerde kant op het fietspad en een tegenligger (eigenlijk zijn wij dat) werpt mij dan ook een geërgerde blik toe als hij uiterst rechts moet houden. Als we net goed en wel weer aan de juiste kant rijden na Zevenbergen, moeten we weer naar de overkant. Het fietspad vanaf de A17 naar Klundert wordt opgeknapt. Was ook wel nodig trouwens. En de andere kant waar we nu moeten rijden, pakken ze hopelijk ook mee want die is zo mogelijk nog hobbeliger. Van Klundert rijden we via Zwingelspaan naar Oude Molen en zo via Helwijk komen we op het eerste deel van de Haringvlietbrug. Goed dat we deze week dit rondje rijden, want volgende week is het daar zo te zien afgesloten als de werkzaamheden op de brug beginnen.  
We draaien nu pal tegen de wind want we moeten naar Oude Tonge. Ik mis Michel, die blijkt al een andere route genomen te hebben zoals hij aangekondigd had. Met ons zevenen rijden we nu kop over kop en zo houden we het tempo, ondanks de wind, er goed in. Bij het opdraaien van de eerste dam zie ik dat het gemiddelde op 32,8 staat, nu krijgen we vooral wind opzij. Het is druk op de Philipsdam. Veel groepen wielrenners (de meesten rijden inderdaad andersom) maar ook een stukje met veel dagjesmensen die een plekje aan het water zoeken. Wij houden Sint Flip’s land aan en daarna stuurt Martien ons naar Tholen. Daar kunnen we de Oesterdam opdraaien. Eerste stuk wind opzij. We maken een waaier en flink vaart. De ene na de andere wielrenner(ster) rapen we op en een grote groep kijkt verbaasd als wij voorbij komen. Maar als we er net voorbij zijn, blijkt John toch een probleem te hebben. Eerst meent hij nog dat zijn benen langer geworden zijn, maar 100 meter verder is zijn conclusie dat zijn zadel aan het zakken is.
Bij mountainbikes is een seat dropper post een nuttig ding, maar op de racefiets kom je er niet ver mee. Bovendien is het ook niet meer zo lekker achter John schuilen als hij zo laag zit, dus we luisteren naar zijn gegil en stoppen. Hij heeft een sleutel nodig. Ha, eindelijk kan ik de multitool, die ik altijd mee zeul, nuttig inzetten. Blijkt dat John zo’n rare fiets heeft dat de bout van zijn zadelpen niet bij mijn multitool past. Flip pakt zijn portemonnee en daar heeft hij 1 inbussleuteltje in zitten…. En die past wel. Alle fietsers die wij voorbij gestoven zijn, rijden ons nu weer voorbij.
Maar het is een mooi plekje om te staan.
Peter Verhagen maakt wat toeristische kiekjes en de rest heeft de meest nuttige adviezen voor John.

Als het zadel weer goed staat, vervolgen we onze tocht.
Wind nog opzij, maar ik weet dat er nog een stuk naar het westen komt, dat is nog pittig.
Bij de Kreekraksluizen draaien we eindelijk na twee en half uur wind, naar het oosten. Wind in de rug en het tempo gaat omhoog. Ik rij op een fietspad waar ik als jong manneke heb leren wielrennen. Bekend terrein dus.
Na de spoorbrug kun je rechts naar Woensdrecht en rechtdoor naar Bergen. Ik hoor niks achter me dus ga rechtdoor. John had toch graag over de Rijzende weg gegaan. Een heuvel… dan heb je wat aan zo’n seat dropper, want ja hoor, zijn zadel is weer aan het zakken. We stoppen maar weer en sleutelen weer even.
John weet prima hoe het moet: “Er moet carbonpasta aan en dan is het opgelost”… ja, daar hebben we nu wat aan. John draait nog net iets harder met de sleutel. “Een slag voor het breken, stoppen” zei mijn handige vader altijd, en dat doet John gelukkig want anders had hij toch iemand moeten bellen die hem 65 km. van huis op zou moeten halen.
Flip vraagt of we nog een bakje koffie gaan doen. Martien heeft niks gepland maar ik geef Flip gelijk want ook ik moet water bij tanken. Omdat ik de weg weet, mag ik vanaf nu de route bepalen met koffiestop. Ik vind café “Trapke op” wel leuk. Dus dat is aanvankelijk het plan. Maar als ik zie hoeveel elektrische 25 km. fietsers er ondertussen op de weg zitten, bedenk ik me. Want vanaf Heimolen naar Trapke op en dan weer door naar Wouw, heb je allemaal fietspaden. Dat lijkt me vandaag niet zo’n goed idee. Dus we rijden direct door over brede wegen naar Wouw. Vanaf daar wil ik naar Kruisland om eens bij Gastel Sfeer aan te leggen. Een groot terras en een behoorlijke speeltuin. Leuk voor een kinderfeestje: Dat vindt Twan ook, hij viert vandaag zijn verjaardag en trakteert op koffie met appeltaart.
Niemand maakt gebruik van de speeltuin.
Met gevulde bidons stappen we weer op. Van een half uur stil zitten, wordt je niet altijd beter. Behalve als je Martien heet. Hij gaat op kop en iedereen vindt dit prima tot aan de fietsbrug van Zevenbergen. Ook Frans heeft de stop goed doorstaan trouwens want die zit op de tweede plek. Na de fietsbrug nog even via Langeweg om te kijken of de politie al beet heeft met hun hengel. Ik zie niemand meer, maar het kan ook zijn omdat ze mij daar net op kop hebben weten te krijgen, en het is toch een stijl klimmetje als je tegen de veertig rijdt. Net boven komt iedereen natuurlijk voorbij, dus moet ik wel even op mijn tanden bijten. Zo kan ik natuurlijk wel even testen of de tand die er net weer instaat beter gemonteerd is dan het zadel van John. Het gaat goed, gelukkig geen carbonpasta nodig.
Martien is zeer tevreden over zijn leiderschap, want met precies 150 kilometer op de teller rijden we de May op.
Wij zijn ook goed te spreken, mooie tocht gehad en lekker gefietst.
Martien dank voor de route!
Twan nogmaals gefeliciteerd en dank voor de traktatie; daardoor hebben we allemaal de May weer gehaald
(en jij hopelijk Terheijden)….

Ad

Sportief naar zuid west

Sportief naar zuid west

Op deze zondag (8-8) is het op zich prima fiets weer. Niet moeilijk doen met benen insmeren tegen regen en ook niet tegen zonnebrand. Kettingen had ik van de week al gesmeerd, dus tijd over deze ochtend. Dan kunnen Anneke en ik alvast even voor de TV om te kijken naar wat er vannacht in Tokio gebeurd is. Nog niet alles gezien als we moeten vertrekken, wel al gezien dat het de moeite waard zal worden om later verder te kijken. Ik heb de laatste dagen flink mee geleefd, met name van de baanwielrenners. Zodanig zelfs dat ik op de fiets merk dat ik zelf zware benen heb. Dat wordt wat tegen de pittige wind die er vandaag staat! Zeker als ik bij het verzamelen op het Raadhuisplein zie dat we deze week maar met 5 mannen van de Sport zijn. Gelukkig is Thijs er, waar we altijd goed achter kunnen schuilen.
Dat is ook wel nodig want als we de bebouwde kom verlaten richting het westen, waait het nog harder dan ik al verwachtte. Met Frans Marijnissen rijd ik op kop. Dan heb ik zelf de snelheid in het begin nog wat in de hand. Ik stel Frans door om door Wagenberg te rijden zodat we nog wat luwte hebben. Frans vindt het nadeel van door een dorp groter dan het voordeel, dus doen we het niet. Past ook wel bij mijn route. Want in principe probeer ik om alle dorpen heen te rijden. Dus tot  den Elsakker zal het wind vangen blijven pas daarna wat meer luwte. Thijs ziet dat het tijd is om ons af te lossen op kop. Meer dan dat, hij verhoogt meteen ook de snelheid, “het is tenslotte de sportgroep”.
Als ik naast Flip naar achteren schuif, merk ik dat hij ook flink naar het baanwielrennen gekeken heeft, hij heeft ook niet zulke goede benen tegen de wind. We rijden langs den Elsakker en dan is het inderdaad wat meer beschut zodat we allemaal lekker onze kopbeurten kunnen doen op een mooie snelheid. Dat is het mooie van het rondje van vanochtend, veel bossen en huizen als de wind tegen staat en later met wind mee wat meer open veld. Maar voor die wind mee komt moet de teller wel al op ongeveer 50 km staan. Langs Rijsbergen, langs Sprundel, langs Schijf gaan we richting mijn geboortegrond. Hier en daar hebben we wat oponthoud waar Thijs over moppert. Dan zakt het gemiddelde! Zo staat er een groep Belgische Hells Angels op  een toch al smalle weg. Oude Harley Davidsons maar de bestuurders zijn nog antieker. “De bejaarden zijn op pad” zegt Thijs, ik hoop dat ze dit stukje niet lezen Thijs!
In Nispen zelf rijden we over de rondweg, oftewel de Lind. Ik ga op kop om de weg goed te wijzen en kom op de Lind in een situatie die ik goed ken van de keren dat ik de “ronde van Nispen” meer gedaan heb. Daar altijd wind tegen, slechte klinkerweg en een beetje oplopend. Ben ik er toch weer ingetrapt net als destijds om hier op kop te zitten. Het is de enige keer heel de rit dat de snelheid onder de 30 keldert. Gelukkig mogen we rechtsaf, de Bergsebaan op.
Zo, de ergste tegenwind is voorbij, nu richting Wouw. De snelheid gaat omhoog maar het gaat gemakkelijker.
Om Kruisland heen, langs Gastels Sfeer naar Stampergat en dan Oudenbosch.
Peter Verhagen is volgens mij voor de eerste keer dit jaar met de Sport mee en dat gaat hem goed af. Met Frans en Flip, drie vijfenzestigplussers die zo goed rijden, mooi is dat.
Via de bekende route vanaf de fietsbrug van Zevenbergen waaien we naar de May. De laatste kilometers echt op topsnelheid. Peter Verhagen met zijn junioren verzetje ( 14 als kleinste) gaat dat even te hard. Voor mij ook, ik rij ook op dat verzetje, heb wel kleiner, maar mijn benen willen daar niet meer aan. Net voor Made komen we weer samen. Heel lekker gereden, hoewel iets minder wind wel mag volgende week ook al omdat Thijs verteld dat hij er 3 weken niet zal zijn. Waarschijnlijk duikt hij toch maar onder na zijn opmerkingen over het Hells Angels.

Ad

Sporten voor regenpunten

Na een week met veel regenbuien is het deze zondag niet echt veel beter. Ik bestudeer de buienradar aandachtig. In Made is de voorspelling dat het rond tien uur gaat stortregenen. Twee opties die ik zie: of dus rond tien uur terug zijn. Of richting Zundert-Schijf want dan kom je een kort buitje tegen en als je hard rijdt ben je daar zo onderdoor, en dan kun je achter de buien aan weer terug (niet te hard want dan halen we ze weer in).

Bij het oude gemeentehuis staan toch wel meer renners dan ik verwachtte. Tot mijn genoegen zie ik dat de typische Sport renners van dit seizoen er allemaal zijn. De Tour daarentegen is maar met vier mensen. Veel mensen op vakantie, of bang van de regen. In overleg kiezen we om een rondje “Team munne maot” te rijden. Dat is rond de 60 kilometer. Hmm, 60 kilometer in anderhalf uur als we om tien uur binnen willen zijn?
Maar Flip legt uit dat het rondje veel afsnijders heeft, dus als het echt hard gaat regenen zijn we zo op de May.
We vertrekken om te beginnen in oostelijke richting. Erno besluit bij ons aan te sluiten, dapper, want vorige week nog moest hij afslaan bij de Tour omdat het niet goed ging. Hij blijkt bij een osteopaat geweest te zijn en die heeft zijn rug zodanig gekraakt dat Erno er alle vertrouwen in heeft. Ik waarschuw nog dat wij nu alle Sporters er zijn we ook het sport tempo zullen rijden. Komt wel goed en anders “weet hij de weg naar huis”. “Als Erno het doet, dan wij ook”, denken de andere drie Tourders. Dus ook Anneke, Peter Bastiaansen en aspirant lid Wim ten Haaf sluiten aan.
Via Drimmelen en Lage Zwaluwe rijden we langs Moerdijk. Strak tempo tegen de wind door de sport mannen, maar goed te doen voor iedereen. Het is gewoon ook nog eens prima fietsweer, dus we hebben het naar onze zin. Langs de Roode vaart rijden we naar Zevenbergen en dan richting Zwartenberg. Terwijl Anneke goed aanhaakt, heb ik even een pittig momentje. Twan had al gezien hoe dat kwam, ik moet het met een tandje minder doen vandaag. Maar dat gaat de tandarts als het goed is dinsdag weer oplossen.
Als we richting den Elsakker rijden, worden de mannen optimistisch qua weer. “We denken dat het niet meer gaat regenen hoor. We kunnen er op het einde nog wel een lusje aanplakken”. Ik heb gezien dat het volgens de voorspelling plotseling heel hard zou regenen, dus ik zeg nog niet toe dat ik dat extra lusje ook ga doen. In Terheijden slaat Twan af om zijn vakantie voor te bereiden. Hij kijkt nog even om of niet iedereen mee komt om zijn verjaardag te vieren. Hij heeft vast wel wat gebak dat aan de datum is in huis (“weggooien is zonde”). Later appt hij dat we het nog te goed houden, prima vooruitzicht. Ik voel ondertussen wel wat druppeltjes maar stelt niks voor, dus de mannen sturen bij de Meerberg rechtdoor richting Dorst. Net als Erno en Wim besluiten Anneke en ik ook dat het geen Dorstig weer is. Geen zin in een nat pak en bovendien kunnen de sportmannen zich dan nog even uitleven. Als Anneke en ik de May binnenrijden zien we dat het daar wel geregend heeft. Hopelijk houden de anderen met hun lusje het ook nog droog. Ik pak de krant en bakje koffie en kan nog even buiten zitten, maar klokslag elf uur gaan de hemelsluizen open. Ik zie een appje van Martien: “goede timing”, ze waren net op tijd binnen blijkbaar. Allemaal weer lekker gefietst, maar hopelijk volgende week weer eens echt zomerweer.

Ad